Beberapa Lokasi Mendaki Bukit Yang Mencabar dan Menarik di Sabah

1) Bukit Gundul atau Bukit Botak, Sepangar


Untuk sampai ke puncak, pejalan kaki perlu melalui hutan tebal dan curam. Jadi, jika anda mencari cabaran, bukit ini mungkin sesuai untuk anda. Walaupun demikian, pandangan yang menanti anda di bahagian atas pasti akan menjadikan semua kerja keras anda tidak sia-sia dan memberikan pengalaman yang sangat bernilai.


2) Bukit Perahu, Tamparuli

 

Ini adalah salah satu yang sering diperkatakan tentang bukit-bukit untuk pendakian dalam kalangan penggemar mendaki. Bukit ini boleh menguji anda secara mental dan fizikal. Terletak di St Veronica Hill di Tamparuli, bukit ini juga dikenali oleh penduduk setempat sebagai Bukit Ruhiang. Hanya pastikan untuk menghabiskan pendakian yang mencabar, seperti yang dilihat pada puncaknya, pasti akan bernilai semua perjuangan.

 

3) Bukit Kokol, Manggatal


Jika anda seorang pemula dalam aktiviti luar ini, mengapa tidak cuba mendaki ke Bukit Kokol? Pendakian mungkin mengambil masa kira-kira 2 jam untuk sampai ke puncak yang memberikan pemandangan yang luar biasa dan damai. Pengalaman paling seronok tentang perjalanan ke Bukit Kokol ialah kabus di sana mungkin memberi sedikit pengalaman sejuk. Ia adalah sesuatu yang sangat diperlukan golongan terutamanya yang tinggal di Bandaraya yang panas seperti Kota Kinabalu.


4) Bukit Nuluh Lapai, Tuaran


Bikers dan pejalan kaki menyukai jejak hiking ini. Terletak di Kampung Lapasan, sebaik sahaja anda mencapai puncak, anda akan dapat melihat puncak lain iaitu Bukit Tirig. Sekiranya anda ingin memberikan diri anda pendakian yang berharga dan bermakna, kenapa tidak naik untuk melihat matahari terbenam?

 

5) Bukit Padang, Kota Kinabalu

 

Ini adalah salah satu pelopor tempat mendaki di Kota Kinabalu. Kebanyakan pejalan kaki di sekitar Kota Kinabalu sangat akrab dengan bukit ini kerana sebelum ini, apabila pengembaraan hiking diingati, Bukit Padang akan menjadi tempat pertama yang dicadangkan. Laluan-laluan untuk pergi ke Bukit Padang tidak terhad kepada satu, jadi anda boleh meneroka beberapa laluan untuk mencari jalan anda. Jadi, nikmati.
 

6) Bukit Payung, Telipok


Stesen Inobong terletak di bahagian barat Taman Crocker Range. Sebaik sahaja anda mencapai puncak, anda akan dapat melihat adegan yang mengasyikkan di Kota Kinabalu, Penampang dan juga Taman Tunku Abdul Rahman (TARP). Semasa mendaki, anda akan melihat pemandangan alam yang memberikan ketenangan jiwa.

 

7) Bukit Kopungit, Kepayan


Bukit Kopungit tidak jauh dari pusat kota, yang terletak kira-kira 1.5 km jauhnya. Ia terletak di Jalan Penampang Baru yang terletak di bahagian belakang kawasan residensi Golden Hill. Kembara ke Bukit Kopungit hanya mendaki pendek dan bukit ini terkenal di kalangan pejalan kaki yang bertujuan untuk menangkap matahari terbenam yang indah.

 

8) Bukit Tirig, Telipok

Mendaki Bukit Tirig di Telipok adalah terlalu mudah bagi pendaki mahir, namun jika anda seorang pemula dalam mendaki, dan ingin sesuatu yang tidak terlalu mencabar, maka bukit ini adalah permulaan yang baik.
Ia terletak berdekatan dengan Gereja Katolik St. Flora dan anda akan melalui salib sepanjang perjalanan ke titik permulaan pendakian itu apabila ahli-ahli gereja berada di sana semasa mereka menjalankan Jalan Salib.
Di stesen terakhir salib, itu adalah petunjuk bahawa pendakian anda akan bermula. Sebaik sahaja anda sampai ke puncak, anda akan melihat pemandangan Jambatan Mengkabong yang luar biasa dan tentu saja kehijauan di bahagian bawah bukit!

 

Anda sedang merancang untuk ke Kota Kinabalu Sabah? Jimat masa anda dan tempah kereta sewa anda di
[dt_button link=”https://kkleisure.com/car-rental-sabah/” target_blank=”false” button_alignment=”default” animation=”fadeIn” size=”medium” style=”default” bg_color_style=”blue” bg_color=”#333333″ bg_hover_color_style=”custom” bg_hover_color=”#444444″ text_color_style=”custom” text_color=”#ffffff” text_hover_color_style=”custom” text_hover_color=”#dddddd” icon=”fa fa-chevron-circle-right” icon_align=”left”]KERETA SEWA SABAH[/dt_button]
Atau jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai kereta sewa Kota Kinabalu dan pakej pelancongan ke Sabah, anda boleh hubungi kami di bawah:

    You may also like...